V meste Spišská Belá sa začala výstavba nových nájomných bytov

01.10.2012 Kežmarok

Spišská Belá 1. októbra (TASR) – V Spišskej Belej začali v uplynulom týždni výstavbu 17 nových nájomných bytov. Ide o projekt prestavby, nadstavby a prístavby jedného z meštianskych domov na Štefánikovej ulici. Primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak pre TASR uviedol, že po ukončení projektu vznikne na tomto mieste 17 bytových jednotiek, ktoré chce miestna samospráva neskôr prenajímať občanom.

"Investorom tejto stavby a zároveň jej zhotoviteľom je stavebná firma Chemostav, a. s., Svit. Po skolaudovaní bytov sa predpokladá ich odkúpenie mestom cez Štátny fond rozvoja bývania, program výstavby nájomných bytov," vysvetlil primátor. Celkové náklady sa vyšplhajú takmer na 700.000 eur. Pôjde o byty bežného štandardu, takže podľa Bieľaka sú určené pre každého, kto si môže dovoliť ich splácať.

Realizácia projektu sa mala podľa primátora začať už na jar tohto roka, avšak z dôvodu potreby vykonania archeologického výskumu sa výstavba zdržala. Predmetný meštiansky dom sa totiž nachádza v pamiatkovej zóne mesta. Ukončenie projektu sa predpokladá v decembri budúceho roka. „Momentálne evidujeme na Mestskom úrade asi 140 žiadostí o pridelenie bytu, ale z toho možno len 30 až 40 občanov si tie byty aj môže dovoliť splácať,“ dodal Bieľak.

V mestskej časti Strážky budú okrem toho tento mesiac odovzdávať aj ďalšie nájomné byty, ktoré sú určené pre seniorov. Celkovo sa na Popradskej ulici vedľa Zariadenia opatrovateľskej služby vybudovalo osem jednoizbových bytov a osem garsónok.
 

Vyberte región